Summit-ul NATO de la Vilnius, al patrulea de la izbucnirea războiului din Ucraina, s-a încheiat. Kievul nu a obținut un calendar concret pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, dar a primit în schimb un amplu pachet de securitate. O altă decizie importantă a fost actualizarea planurilor de apărare colectivă, care oferă membrilor Alianței, inclusiv României, cel mai înalt grad de securitate din istorie.
Un summit istoric, așa a fost catalogată reuniunea de la Vilnius de către secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Cea mai importantă decizie luată în capitala Lituaniei a fost aprobarea noilor planuri de apărare colectivă, cele mai detaliate și robuste din ultimele trei decenii, de după Războiul Rece.
România are un rol extrem de important în noua arhitectură de securitate, mai multe trupe aliate și mai multe echipamente militare urmând să fie trimise în țara noastră. Marea Neagră a fost pentru prima oară menționată în concluziile unui summit NATO, fiind garantate libertatea de navigație și siguranța.
O altă decizie importantă a summitului a fost majorarea cheltuielilor pentru apărare la minimum 2% din PIB de către fiecare stat membru. În prezent, doar 11 din cele 31 de țări care fac parte din Alianța Nord-Atlantică au atins acest nivel de cheltuieli.
Decizii importante au fost luate și cu privire la Ucraina, țară care va urma să se alăture NATO atunci când va îndeplini condițiile. În primul rând, să nu mai aibă un conflict armat pe teritoriul său. Deși a primit inițial cu furie decizia ca țara sa să nu primească un calendar de aderare, președintele Volodimir Zelenski a părut mulțumit la final cu pachetul de securitate anunțat de statele G7: un angajament pe termen lung de livrare de armament, de antrenare a militarilor și de schimb de informații secrete.
În plus, România, alături de alte 10 state membre NATO, vor antrena pe teritoriul lor piloții ucraineni pentru avioanele de luptă F16. În acest moment, NATO oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie, a concluzionat președintele Iohannis la finalul summitului de la Vilnius.
Sursa foto: NATO