
Declarații după reuniunea de la Paris: O pace „durabilă” trebuie să fie însoţită de „garanţii de securitate puternice”, transmite președintele francez Emmanuel Macron, care a avut convorbiri telefonice cu preşedinţii Trump şi Zelenski. Între timp, secretarul general al NATO susține că Europa este „pregătită” să îşi asume garanţii de securitate pentru Ucraina. De la București, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu susține că după summitul de la Paris va fi o discuţie în reuniunea ambasadorilor din Uniunea Europeană la care va participa și România.
Audio PlayerEmmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia trebuie să îşi înceteze agresiunea”
„Ne dorim o pace puternică şi durabilă în Ucraina. Rusia trebuie să îşi înceteze agresiunea şi asta trebuie să fie însoţită de garanţii de securitate puternice şi credibile pentru ucraineni”, a scris pe rețeaua X președintele francez după întâlnirea de la Paris.
After bringing together several European leaders, I have just spoken with President @realDonaldTrump and then with President @ZelenskyyUa.
We seek a strong and lasting peace in Ukraine. To achieve this, Russia must end its aggression, and this must be accompanied by strong…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 17, 2025
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Orice altă decizie fără aceste garanţii, cum ar fi o încetare fragilă a focului, ar fi doar o altă înşelătorie din partea Rusiei”
Emmanuel Macron a avut o convorbire cu președintele Ucrainei după întâlnirea cu liderii europeni. Volodimir Zelenski a declarat pe X că omologul său francez l-a informat despre discuţiile cu liderii europeni. „Orice altă decizie fără aceste garanţii, cum ar fi o încetare fragilă a focului, ar fi doar o altă înşelătorie din partea Rusiei şi un preludiu la un nou război rus împotriva Ucrainei sau a altor naţiuni europene”, a subliniat Zelenski.
I just had a long conversation with President of France @EmmanuelMacron following his meeting today with other European leaders to discuss the global situation, the state of affairs in Europe, and security guarantees for Ukraine.
We share a common vision: security guarantees…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 17, 2025
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Europa este pregătită să investească mult mai mult în securitatea noastră”
Europa este „pregătită” să îşi asume garanţii de securitate pentru Ucraina, a afirmat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la finalul reuniunii de la Paris. „Europa este pregătită să investească mult mai mult în securitatea noastră”, a adăugat fostul prim-ministru olandez, recunoscând, însă, că „detaliile vor trebui să fie decise”. „Dar angajamentul este clar”, a afirmat el.
Ready and willing. That’s my take from today’s meeting in Paris. Europe is ready and willing to step up. To lead in providing security guarantees for Ukraine. Ready and willing to invest a lot more in our security. The details will need to be decided but the commitment is clear. pic.twitter.com/Y4ClrX94Qe
— Mark Rutte (@SecGenNATO) February 17, 2025
Liderii reuniţi la Paris au părut, totuşi, divizaţi privind tipul de angajamente de securitate, în special în ceea ce priveşte eventuala trimitere de trupe în Ucraina. Franţa şi Regatul Unit sunt în favoarea ei, în anumite condiţii, dar alţii, precum Germania în special sau Polonia, au considerat această discuţie prematură.
Cancelarul german Olah Scholz a anunțat că Germania nu va accepta niciodată un dictat de pace în Ucraina și nicio soluție care duce la decuplarea securității europene de cea americană.
Vicepremierul Cătălin Predoiu: „Cert, avem mult de lucru în politica externă, avem mult de făcut în contactele noastre și europene, și americane”
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a confirmat la Antena 3 că după reuniunea de la Paris va fi o discuţie marți, 18 februarie, în COREPER (reuniunea ambasadorilor din Uniunea Europeană), iar ambasadorul Iulia Matei are mandat privind poziţionarea României. Vicepremierul Cătălin Predoiu a declarat ieri că diplomația românească trebuie să-și intensifice eforturile.
„Cert, avem mult de lucru în politica externă, avem mult de făcut în contactele noastre și europene, și americane și sunt convins că acest lucru se va intensifica”, a spus Cătălin Predoiu.
Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, deputata USR Diana Stoica, l-a chemat pe ministrul de Externe Emil Hurezeanu în Parlament ca să explice poziționarea autorităților române în noul context internațional.
Sursa foto: X / Mark Rutte