Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în luna septembrie o nouă serie de concerte de muzică clasică în aer liber.
Eveniment conex al celei mai importante manifestări muzicale găzduite de România, Festivalul Internațional George Enescu, Piața Festivalului are loc în perioada 2 – 10 septembrie, în Piața George Enescu, unde bucureștenii se vor bucura de concerte de muzică clasică live cu acces liber.
În continuarea concertelor live, între 11 și 24 septembrie, publicul are ocazia să urmărească în Piața Festivalului transmisiunile în direct ale concertelor de la Sala Palatului. În aceeași perioadă, pe scena din Piața George Enescu vor avea loc zilnic, între orele 17 și 19, concerte și spectacole ale elevilor de la școlile de muzică din București și ale studenților de la Conservatoarele din țară.
Din programul ediției din acest an al Pieței Festivalului, organizatorii anunță colaborări spectaculoase ale orchestrelor, dirijorilor și instrumentiștilor români cu muzicieni din Austria, Italia, Franța, Spania, Germania, Cehia și Venezuela, dar și prezența artistului Alexandru Tomescu care urcă pe scena din fața Ateneului Român cu vioara Stradivarius Elder. De neratat în cele nouă zile de concerte live dedicate celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului George Enescu este și colaborarea unuia dintre cele mai vechi ansambluri muzicale din România, Filarmonica de Stat Sibiu, cu cel mai nonconformist dirijor al momentului, Cristian Lupeș.
Orchestra Simfonică București deschide ediția din 2017 a Pieței Festivalului sub bagheta dirijorului francez Benoît Fromanger, alături de care în 2013 concerta în premieră în America de Sud în calitate de ambasador cultural al României.
Cu o istorie de peste jumătate de secol, Orchestra de Cameră Radio vine în Piața George Enescu împreună cu dirijorul Tiberiu Oprea și pianista Mădălina Pașol, iar trompetistul Sergiu Cârstea susține un concert alături de Bucharest Baroque Ensemble. O prezență constantă în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Camerata Regală colaborează pentru Piața Festivalului din acest an cu dirijorul Constantin Adrian Grigore și cu violonistul George Tudorache. Violonistul Roman Patočka din Cehia va fi solistul concertului susținut de Orchestra Națională Radio.
Printre premierele ediției din 2017, spectacolul internațional de succes La Vida Loca prezintă cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane intrepretate de Matei Ioachimescu și Alfredo Ovalles.
Alexandru Tomescu cântă în fața publicului din Piața George Enescu la vioara Stradivarius Elder – Voicu în acompaniamentul Sînzianei Mircea la pian și al argentinianului Omar Massa la bandoneon. Călătoria muzicală unică propusă de marele violinist român aniversează în 2017, 10 ani de concerte în cadrul Turneului Internațional Stradivarius.
O prezență importantă în programul festivalului din acest an este The Enescu Project, grupul de tineri muzicieni înființat cu scopul de a readuce în atenția publicului muzica de cameră compusă de George Enescu. Proiectul a fost creat anul trecut de violonista germană de origini române Alexandra Bartoi și a prezentat deja muzica maestrului în Europa și mai ales Germania.
Orchestra Metropolitană București dirijată de Daniel Jinga va fi prezentă în festival alături de renumiții tenori de talie internațională Marcel Pavel, Vlad Miriță și Andrei Lazăr cu un program de arii celebre.
În închiderea Pieței Festivalului din acest an, tânăra orchestră din Capitala Austriei, Sinfonietta Wien aduce la București spiritul aristocratic vienez în concertul de închidere a Pieței Festivalului 2017, alături de dirijorul Cristian Nenescu, de soprana Rodica Vică și baritonul din Spania Marco di Sappia.
Programul complet poate fi consultat la adresa http://festivalenescu.ro/program/serii-de-concerte/piata-festivalului/
Accesul la toate concertele din cadrul Pieței Festivalului George Enescu este gratuit.