Nu este prima oară când discutăm despre melatonină. Însă rezultatele unui studiu recent aduc noutăți privind acest hormon.
Mai precis, o secreţie mai scăzută de melatonină se asociază cu un risc crescut de diabet zahart de tipul 2. Medici de la un important centru medical din Boston, autori ai acestui studiu, afirmă că este pentru prima dată când se constată o asociere între secreţia nocturnă de melatonină şi riscul de diabet de tipul 2.
Epifiza sau glanda pineală de la nivelul creierului produce cele mai mari concentrații de melatonină în timpul nopții. Acest mecanism permite reglarea ritmului circadian.
La acest studiu au participat 370 de femei de aceeaşi vârstă, care au dezvoltat un diabet de tipul 2, şi alte 370 de femei care nu prezentau niciun simptom al acestei boli.
Medicii americani au constatat că voluntarele diabetice prezentau concentraţii de melatonină mai mici în timpul nopţii decât cele fără semne de diabet.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, concentraţiile scăzute de melatonină din timpul nopţii dublează riscul de apariţie a diabetului.Specialiștii au avut în vedere și alți factori de risc ai diabetului, precum obezitatea, istoricul familial de diabet şi tipul alimentației urmat de pacienți, practicarea exerciţiilor fizice, fumatul şi durata somnului.Rezistența la insulină, hormonul care controlează concentraţia de glucoză din sânge, numită glicemie, era prezentă mai ales în rândul femeilor cu cele mai mici concentraţii de melatonină. Glucoza nu mai poate fi astfel metabolizată corect și apare diabetul.Sunt așteptate alte cercetări care vor examina efectele pe care le are secreţia de melatonină asupra organismului şi rolul acestui hormon asupra metabolismului glucozei şi riscului de diabet.