Taţii care îngrijesc copii au dreptul la un concediu paternal cu durata de 10 zile lucrătoare, cu 5 zile mai mult faţă de câte sunt prevăzute în prezent. Măsura se aplică indiferent dacă părinţii copilului sunt căsătoriţi sau nu, ori dacă este vorba despre adopţie, anunţă Ministerul Muncii, într-un comunicat. Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept este salariat.
Dacă tatăl urmează cursuri de puericultură, durata concediului paternal poate fi extinsă la 15 zile lucrătoare. Cursurile de îngrijire a copilului se pot desfăşura înainte sau după naştere, în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităţilor de profil.
La finalul acestora, tatal primește un atestat de absolvire. De cele 15 zile lucrătoare de concediu paternal beneficiază şi taţii care sunt medici sau asistenţi medicali, care însă nu mai au nevoie sa termine cursul de puericultură, ci numai să obţină atestatul.
Pentru a primi concediul, tatăl trebuie să se adreseze angajatorului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului sau copiilor. În cazul decesului mamei, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu indemnizaţia de maternitate cuvenită acesteia, reprezentind 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale stagiului de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar.
Banii se dau din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl îşi desfăşoară activitatea.
Sursa foto: Shutterstock