De vineri, cei care vor să adopte copii vor putea să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an. Angajatorii vor fi obligaţi să-l acorde la cerere, iar persoanele îndreptăţite vor primi lunar şi o indemnizaţie de 1.700 de lei.
Legea privind procedura adopţiei a fost modificată, astfel încât concediul de acomodare şi indemnizaţia lunară vor fi acordate din prima zi în care este pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.
Indemnizaţia lunară nu va fi impozitată, iar persoana care adoptă copii nu va plăti contribuţii sociale în perioada de acomodare.
Contribuţia la sănătate va fi plătită de autorităţi. Perioada respectivă va fi însă asimilată stagiului de cotizare pentru concediu medical, pensie, şomaj şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Practic, concediul de acomodare pentru părinţii care doresc să adopte un copil este similar cu cel de maternitate sau paternitate.
Cererea pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei se depune la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi trebuie să fie însoţită de certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei şi de documentul care atestă mutarea copilului la adoptator. Salariatul care va beneficia de concediul de acomodare şi de indemnizaţia aferentă nu va putea cere concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie.
Nu doar salariaţii vor avea dreptul la concediul de acomodare şi indemnizaţia aferentă, ci şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole.
Concediul de acomodare şi indemnizaţia lunară aferentă se vor putea acorda şi persoanelor care au copii încredinţaţi în vederea adopţiei la data intrării în vigoare a noii legi. În această situaţie, indemnizaţia şi concediul se vor acorda pentru numărul zilelor rămase până la un an.