Cancelariile lumii urmăresc cu îngrijorare escaladarea tensiunilor dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza.
Aviaţia statului evreu a lansat, în ultimele zile, o ofensivă asupra enclavei, bombardând mai multe cartiere în care se presupune că s-ar afla depozite de arme. În jur de 20 de decese au fost confirmate. Liderul militar al Hamas, Ahmad Jaabari, s-a numărat printre cei ucişi.
Radicalii palestinieni au răspuns cu rachete care au căzut în zona capitalei israeliene Tel Aviv şi au ucis cel puţin 3 persoane. Sirenele oraşului au sunat pentru prima dată în ultimele două decenii. În 1991, preşedintele irakian de atunci, Saddam Hussein, ordona atacarea Israelului cu rachete Scud ca represalii faţă de ofensiva lansată de coaliţia internaţională condusă de SUA pentru a elibera Kuweitul. Statul fusese invadat de armata irakiană în 1990.
Ieri, comunitatea internaţională a făcut apel către ambele tabere să se abţină de la noi violenţe.
Marea Britanie consideră că mişcarea Hamas este responsabilă pentru actuala situaţie, prin nenumăratele atacuri cu rachetă asupra statului evreu. Rusia a calificat drept ‘disproporţionat’ răspunsul dat de armata israeliană. Ţările arabe au criticat statul evreu.
Statele Unite ale Americii au cerut Egiptului să găsească o cale de dialog, adăugând că atacurile Hamas ‘nu au justificare’. Guvernul islamist de la Cairo denunţase anterior ceea ce a numit ‘agresiunea’ israeliană asupra Fâşiei Gaza. Qatarul, mică monarhie din Golf, consideră că statul evreu nu poate rămâne ‘nepedepsit pentru acţiunile sale’.
Aflat în Sudan, Khaled Mechaal, liderul în exil al Hamas, a declarat că Israelul nu va câştiga niciodată în Fâşia Gaza.
În replică, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a precizat că ţara sa va adopta ‘orice acţiune necesară’ pentru a-şi apăra populaţia civilă de rachetele trase din Fâşia Gaza. Există temeri că trupele statului evreu ar putea pătrunde în enclava palestiniană.