Soldate cu un bilanţ provizoriu de 120 de morţi şi peste 200 de răniţi, atacurile teroriste de la Paris au provocat consternare în cancelariile lumii.
Prin vocea cancelarului Angela Merkel, Germania – un aliat apropiat al Franţei – s-a declarat “profund tulburată”.
“Sunt şocat de evenimentele din această noapte de la Paris. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre poporul francez. Vom face tot ce putem pentru a ajuta”, a scris premierul britanic David Cameron pe contul său de Twitter.
Premierul Matteo Renzi a anunţat că Italia este “alături de fraţii francezi după atacul atroce contra Parisului şi contra Europei”.
“Toate aceste fapte confirmă că ne confruntăm cu o provocare fără precedent, de o imensă cruzime”, a reacţionat şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Garcia Margallo.
Preşedintele american Barack Obama a calificat atentatele de la Paris drept un “atac contra umanităţii şi valorilor universale pe care le împărtăşim”.
“Rămânem uniţi şi fermi în lupta contra terorismului. Terorismul nu va înfrânge niciodată democraţia”, a reacţionat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a exprimat condoleanţe şi solidaritatea ţării sale cu poporul francez. Totodată, Moscova s-a declarat pregătită să ajute în anchetă.
Japonia anunţă că va colabora cu comunitatea internaţională în încercarea de a preveni, pe viitor, astfel de atacuri.
Într-o convorbire telefonică, preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său francez, Francois Hollande, că Beijingul “condamnă în modul cel mai ferm actul de barbarie” şi că ţara sa este pregătită să-şi amplifice eforturile de combatere a terorismului internaţional.
Teroriştii dovedesc că sunt “hotărâţi să atace şi să suprime libertatea, nu numai în Franţa, ci şi în restul lumii”, a declarat premierul australian Malcolm Turnbull, în timp ce şefa statului brazilian, Dilma Rousseff, s-a arătat şocată de “brutalitatea teroristă”, exprimându-şi solidaritatea cu poporul şi guvernul Franţei.
“Este nevoie urgentă de tratarea la nivel mondial a problemei terorismului dintr-o perspectivă nouă, mai amplă, pentru că altfel nu vom putea să ne simţim în siguranţă nicăieri”, consideră lidera statului argentinian, Cristina Fernandez Kirchner, impresionată de “oroarea şi tragedia globală”.
Calificând atentate de la Paris drept “crime împotriva umanităţii”, preşedintele iranian, Hassan Rohani, a anunţat că îşi amână turneul diplomatic în Europa.
Vaticanul a condamnat, la rându-i, violenţa teroristă, potrivit postului de radio Europe 1.