Comunitatea Declic a dat în judecată Guvernul României căruia îi cere să ia măsurile necesare pentru combaterea schimbărilor climatice. Este primul proces de acest fel din țara noastră.
Judecătorilor li se cere să oblige autoritățile să intervină pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 şi pentru atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050.
Peste 50.000 de cetățeni au semnat petiția prin care se cer investiții în energiile verzi, spune la Europa FM Cătălina Hopârteanu, coordonator de campanii la Declic:
„Activiștii din Franța, din Marea Britanie și cei din Olanda au câștigat deja definitiv procese împotriva guvernelor și au obligat guvernele să ia măsuri concrete pentru reducerea gazelor cu efect de seră. De aceea, sperăm că și instanțele din România vor vedea ce s-a întâmplat în alte state și vor înțelege cât de importante sunt aceste măsuri pentru noi toți de altfel. Am văzut că ambițiile guvernului sunt din ce în ce mai mici, dacă ținta pentru 2025 era de 38% din regenerabile din mixul de energie, acum, pentru 2030 ținta a scăzut la 33% în loc să crească.”
Autoritățile statului au semnat în numele României tratate internaționale care ne obligă la acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice, doar că odată întorși în țară premierul sau miniștrii uită de aceste obligații, mai spune Cătălina Hopârteanu, coordonator de campanii la Declic:
„Pe lângă acțiunea prin care cerem măsuri, mai cerem un lucru instanței: cerem sanționarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Mediului Tánczos Barna și a ministrului Energiei Virgil Popescu cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a acestor măsuri. Am văzut că uneori autoritățile nu îndeplinesc deciziile instanțelor și atunci credem că dacă ar trebui să plătească din propriile salarii bani pentru bugetul de stat poate că ar fi mai determinați.”
Foto: Inquam Photos / George Călin