Companiile de tutun cer Guvernului să urgenteze transpunerea în legislația națională a directivei privind pachetele de țigări.
Nu avem nici lege, nici norme – astfel că nu știm cum să schimbăm procesul de producție pentru a realiza noile tipuri de pachete – susțin 3 mari companii, într-o scrisoare adresată Guvernului.
”Companiile de tutun solicită Guvernului asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat”, se arată în scrisoarea trimisă la Palatul Victoria.
Producătorii au arătat, într-o fabrică din București, de ce sunt necesare 6 luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei Tutunului. Reprezentanții fabricii de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele și timpul alocat pentru fiecare operațiune de pregătire și tipărire a ambalajelor, operațiuni executate în străinătate de furnizori globali, precum și în ce constă producția propriu-zisă, adică fabricarea și împachetarea țigărilor.
Directiva europeană intră în vigoare pe 20 mai, însă până atunci un proiect de lege trebuiA aprobat – spune Gilda Lazăr, reprezenta unei companii din industria tutunului.
În replică, Guvernul a promis că va aproba proiectul pe 17 februarie, însă legea trebuie să treacă și de Parlament.
E nevoie, așadar, de cel puțin 6 luni – după data de 20 mai – în care companiilor să li se permită să vândă și pachetele de țigări existente în prezent pe piață, mai spune Gilda Lazăr.
Directiva europeană prevede, între altele, că avertismentele privind efectele dăunătoare ale fumatului vor ocupa peste 65 la sută din suprafața unui pachet de țigări.
În plus, vor fi interzise țigările mentolate și cele cu alte arome.
Toate aceste prevederi se regăsesc și în proiectul de lege pregătit de Ministerul Sănătății. Actul normativ trebuie aprobat de Guvern și apoi trimis în Parlament.