Trei companii belgiene urmează să dea explicații în Justiție. Ele sunt bănuite că au evitat să semnaleze autoritățile că exportă în Siria un produs chimic, care ar fi fost folosit de regimul lui Bashar al-Assad, au dezvăluit surse oficiale, citate de AFP şi Le Soir.
Izopropanol se numește substanța, iar atunci când este în concentraţie de 95% are nevoie de o licenţă specială de export, pentru că poate servi la fabricarea de arme chimice- cum ar fi gazul sarin.
În Siria, regimul lui Bashar al-Assad este acuzat că a folosit tocmai acest gaz împotriva isurgenților- cel mai recent luna aceasta în atacul asupra orașului Douma, atac soldat cu aproape 100 de morți și peste 500 de răniți
Companiile pretind că nu știau de această obligație, având în vedere că regulamentul privind produsele de acest gen s-a schimbat în 2013. Izopropanolul poate fi utilizat și ca solvent pentru vopsea, iar cele trei firme pledează pentru bună credință, spunând că l-au exportat unor producători de vopsele și lacuri din Siria și Liban.
Cu toate acestea, Justiția nu îi crede pe cuvânt, mai ales că, potrivit vameșilor cele trei firme au depus “declaraţii false“. Acest produs chimic nu este nici măcar menționat în vreun document vamal.
O audiere este prevăzută pentru 15 mai la tribunalul din Anvers.
Potrivit presei aproape 170 de tone de izopropanol ar fi fost exportate din Belgia în Siria şi Liban între 2014 şi 2016.