Confidenţialitate

Compania Tel Drum și reprezentanții companiei din Teleorman, judecați pentru mai multe infracțiuni

Societatea Tel Drum din Teleorman și reprezentanții companiei, Petre Pitiș și Mircea Vișan au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Compania și cei doi oameni de afaceri vor fi judecați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, anunță procurori.

De asemenea, companie  WFA IMPEX SRL și reprezentantul său, Florian Ion, dar și un alt reprezentant al Tel Drum, Florea Neda, sunt acuzați de  complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

În septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare, în luna februarie 2016, TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, aproape 5 milioane de lei, suma nerambursabilă.

În rechizitoriu, procurorii anticorupție arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile).

Documentele în cauză au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
“Practic, procedura prin care TEL DRUM SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător – firma WFA IMPEX SRL- este o firmă care are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă’’, precizează DNA.

Dosarul are la bază o sesizare făcută de Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în luna mai.

Sursa foto: teldrum.ro