Compania aeriană Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC – cu 2 milioane de euro. Aceasta ar fi cea mai mare amendă pe care un operator economic a primit-o vreodată. Blue Air a fost amendată pentru cele peste 11.000 de zboruri anulate în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022.
11.289 de zboruri au fost anulate de Blue Air pe parcursul unui an, de pe 30 aprilie 2021 până pe 30 aprilie 2022. În urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media, ANPC a mers în control la Blue Air Aviation SA în cursul lunii iunie 2022.
ANPC a constatat că celor 11.289 de zboruri anulate le corespundeau 178.405 rezervări pentru care s-au plătit, în total, 66.585.967,68 de lei. Plățile au fost făcute de consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene.
Amendă de 2 milioane de euro pentru Blue Air
Astfel, în lipsa unei cifre de afaceri declarate a companiei aeriene, Comisia a decis o amendă de 2 milioane de euro, în conformitate cu prevederile articolului 15 (2) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor.
Amenda de 2 milioane de euro este echivalentul sumei de 9.882.200 de lei, la cursul de schimb valutar al Băncii Naționale a României de la data de 12 iulie 2022. În cazul în care compania ar fi avut o cifră de afaceri declarată, Comisia ar fi stabilit o amendă în procent.
Alte sancțiuni pentru Blue Air
- Compania a primit ca sancțiune complementară și „încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 zile”. Astfel, compania aeriană trebuie să returneze clienților banii pentru cursele anulate.
- În plus față de amendă, ANPC interzice companiei aeriene să mai pună la dispoziția consumatorilor oferte de zbor pentru care nu are dotări, mijloace sau resurse necesare în vederea efectuării lor.
ANPC a transmis o alertă către Comisia Europeană și autoritățile omoloage ANPC din celelalte state membre
Au fost transmise 924 de reclamații din afara României. Având în vedere că au fost afectați și cetățeni din Uniunea Europeană, ANPC a alertat Comisia Europeană și autoritățile care asigură protecția consumatorilor în celelalte state membre.
Sursa foto: Shutterstock