Confidenţialitate

Comitetul UNESCO decide ce se întâmplă cu Roșia Montană. România a cerut returnarea dosarului

Situl de la Roșia Montană se îndepărtează, cel puțin pentru o vreme, de Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia de includere a „Peisajului cultural minier de la Roșia Montană” în lista siturilor pritejate ar fi trebuit luată în aceste zile, la reuniunea din Bahrain.

Hotărârea ar fi trebuit luată duminică, însă România a cerut, în ultimul moment, o amânare. În aceste condiții, votul se va da  luni de dimineață, în jurul orei 10.00.

Discuțiile au început cu o precizare venită din partea președintelui Comitetului, Shaikha Haya Rashed Al Khalifa. Potrivit președintelui Comitetului UNESCO, Biroul a primit, în ultimul moment, o cererere de a pune în discuție nominalizarea Roșiei Montane ca ultim subiect pe listă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 28 iunie, Delegația permanentă a României la UNESCO  a cerut oficial returnarea dosarului de nominalizare. Până acum, oficiali guvernamentali au vorbit de intenția de a obține doar amânarea unei decizii.

Nota diplomatică a fostă publicată de fostul ministru al Culturii, actualul senator USR Vlad Alexandrescu, care susține că nu există motive pentru o astfel de solicitare. „Ultima notă diplomatică arată că România a cerut procedura de referral, adică de retrimitere, de returnare a dosarului României, pentru a fi completat. În realitate, nu există nicio completare care să fi fost cerută de panelul de experți internaționali care au evaluat dosarul. Ei consideră că dosarul este complet și ei au recomandat nu numai includerea imediată a Roșiei Montane pe lista Patrimoniului Mondial, dar chiar includerea pe lista Patrimoniului aflat în pericol. Prin urmare, cererea Ministerului de Externe n-are niciun fel de justificare în interiorul dosarului”, spune fostul ministru al Culturii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Argumentul invocat pentru returnarea dosarului e acela că situl face obiectul unui arbitraj internațional solicitat de grupul Gabriel Resources. Canadienii cer despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că intenția de a exploata aurul de la Roșia Montană le-a fost blocată de Parlament după protestele ecologiștilor.

Dacă votul Comitetului UNESCO va fi unul pentru returnarea dosarului, acesta poate fi reînscris cel mai devreme anul viitor, cu condiția completării până la 1 februarie 2019.