Comitetul Economic și Social European (CESE) lansează Premiul pentru solidaritate civilă, un premiu unic cu tema specifică „Societatea civilă împotriva pandemiei de COVID-19”, care, anul acesta, va înlocui premiul său anual emblematic – Premiul pentru societatea civilă.
Premiul pentru solidaritate civilă va onora inițiative creative și eficace ale cetățenilor, ale organizațiilor societății civile și ale întreprinderilor private care au avut o contribuție excepțională la abordarea situațiilor de urgență provocate de pandemia de COVID-19 și a consecințelor grave și multiple ale acesteia, consolidând astfel solidaritatea europeană și aducându-și aportul la crearea unei identități europene bazate pe valori europene comune.
Cu acest premiu, CESE urmărește să crească vizibilitatea acestor inițiative, gradul de conștientizare cu privire la impactul lor, aducând un omagiu tuturor celor care au luptat împotriva coronavirusului, dând dovadă de curaj, angajament, solidaritate și un simț incredibil al responsabilității.
Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să aibă reședința sau sediul în UE.
Rezidenții, întreprinderile și organizațiile societății civile din Regatul Unit sunt de asemenea eligibili pentru a-și depune candidatura. În ciuda faptului că majoritatea populației britanice a votat pentru Brexit și că țara se retrage din UE, CESE dorește să arate că nu intenționează să rupă legăturile cu societatea civilă din fostul stat membru și că, dimpotrivă, dorește să mențină relații strânse.
CESE va acorda până la 29 de premii, în valoare de 10 000 EUR fiecare, unor inițiative întreprinse pe teritoriul UE sau al Regatului Unit.
Sunt prevăzute 27 de premii pentru proiecte puse în aplicare în statele membre, un premiu pentru un proiect din Regatul Unit și un premiu pentru un proiect transfrontalier sau cu orientare europeană.
Toate inițiativele candidate, inclusiv cele depuse de societăți cu scop lucrativ, trebuie să fie absolut non-profit și să nu beneficieze de peste 50 % de finanțare publică.
Inițiativele trebuie să fie direct legate de pandemia de COVID-19, să fie destinate în mod specific luptei împotriva virusului sau abordării consecințelor acestuia. Inițiativele trebuie să fi fost deja puse în aplicare sau să fie în curs de desfășurare. Sunt eligibile și proiectele lansate înainte de izbucnirea pandemiei și care au fost adaptate, astfel încât să răspundă prompt la noile provocări.
Termenul de depunere a candidaturilor este 30 septembrie 2020, ora 12:00. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Bruxelles, în cadrul sesiunii plenare a CESE din ianuarie 2021.
Prezentarea completă a cerințelor și formularul de candidatură online sunt disponibile pe site-ul internet al CESE: www.eesc.europa.eu/civilsolidarityprize
În 2019, Premiul CESE pentru societatea civilă a fost dedicat emancipării femeilor și luptei pentru egalitatea de gen.