România nu este afectată în urma accidentului nuclear produs în Rusia, la finalul săptămânii trecute.
Directorul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucelare, Rodin TRAICU, a declarat pentru Europa FM, că se fac monitorizări zilnice, încă de joia trecută, şi că nu s-a înregistrat nici o depăşire a radioactivităţii, la nici unul dintre indicatorii urmăriţi.
Nici în aer, nici în sol şi nici în apă.
“Dat fiind valorile constante şi foarte mici, monitorizările care se fac din oră în oră şi se raportează la 24 de ore, pe fiecare staţie în parte, le-au păstrat ritmicitatea. Dacă vom constata depăşiri ale valorilor de referinţă, vom face un program de monitorizări suplimentare, inclusiv monitorizări cu laboratoarele specifice de la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele şi la Institutul de Cercetări Nucleare de la Piteşti” – a declarat Rodin Traicu.
Locuitorii unui sat aflat la 30 de kilometri distanță de locul unde a explodat o rachetă cu propulsie nucleară au început să fie evacuați miercuri dimineață.
Autoritățile ruse neagă că acest lucru ar avea legătură cu explozia de săptămâna trecută și susțin că în zonă ar avea loc exerciții militare.
Încă la primele ore ale dimineții, trenuri i-au așteptat pe locuitorii din Nionoksa să părăsească satul în care au trăit până acum.
Militarii care au coordonat activitatea au insistat că nu are legătură cu explozia de săptămâna trecută de la o bază de testare a rachetelor cu propulsie nucleară, potrivit unui corespondent unui ziar de investigații rusesc.
Nivelul de radioactivitate înregistrat a depășit de 16 ori nivelul normal. Agenția rusă de meteorologie susține însă că nu este un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, pastilele de iod de la farmaciile din zonă s-au epuizat.
Experţi americani spun că accidentul – căruia autorităţile ruse i-au recunoscut caracterul nuclear abia la 2 zile după ce s-a produs – ar putea avea legătură cu teste privind noua racheta despre care Vladimir Putin spunea la începutul anului că e invincibilă.