Toate impozitele pe proprietate vor creşte, de anul viitor. Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a dat aviz favorabil cu amendamente la ordonanta pentru modificarea Codului fiscal. Ca urmare, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi.
Ține de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea, spune liderul senatorilor PSD, Radu Oprea. El a explicat ca, potrivit unui amendament votat în Comisia de buget, va fi modificata grila de impozitare, dar marja în care se stabilesc impozitele locale pentru teren şi imobile va rămâne intre 0,8 – 2%:
„Grila minimă se majorează, deci acolo unde erau pe minim, da, acolo vor crește taxele și impozitele locale. Lucrul acesta trebuie spus, dar în măsura în care acești bani sunt folosiți pentru a putea atrage fonduri europene, pentru a putea dezvolta localitatea, eu sunt convins că și cetățenii din acele localității vor înțelege necesitatea de a avea cât mai mulți bani pentru a spori confortul pe care îl avem.”
Radu Oprea a precizat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă:
„Sunt studii făcute în Europa referitoare la gradul de satisfacție al plății și impozitelor locale și ar putea să pară o chestie ciudată pentru România, dar cel mai mare grad de satisfacție este în țările nordice, unde sunt și cele mai mari taxe și impozite. Dar de ce sunt mulțumiți cetățenii? Că primesc foarte mult înapoi și cred că este în lucru pe care l-am ascultat foarte des atunci când merg în circumscripția mea în Prahova și vorbesc cu cetățenii și spun că da, în măsura în care primim mai mult și efortul nostru trebuie să fie de susținere.”
Propunerea care modifică grila de impozitare ar urma sa fie votata miercuri în plenul Senatului, dupa care ordonanta va ajunge la Camera Deputaţilor. Decizia privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost luată în coaliţia de guvernare – dupa ce autorităţile locale au atenţionat că stabilirea acestor impozite după grilele notariale era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.