În România, creșterea economică nu va fi atât de mare pe cât se estimase inițial: Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit la 4,3% prognoza pentru acest an, față de 4,6 % – în estimarea anterioară. Motivele revizuirii în scădere sunt inflația și efectele valului 5 al pandemiei.
Produsul Intern Brut este estimat la 1.315 miliarde de lei. Creșterea economică ar urma să fie de numai 4,3 procente – pe fondul majorării prețurilor la energie și a efectelor pandemiei.
Comisia de Prognoză nu a luat în calcul un posibil conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina. Instituția susține că evoluţiile viitoare indică o temperare a creşterii prețurilor în luna februarie – urmate de o majorare și un vârf în luna aprilie.
Creşteri de mai mică amploare sunt prevăzute şi în luna iulie şi la începutul sezonului rece. Inflația la finalul anului s-ar putea situa în jurul valorii de 9,5 procente – dar valoarea ar putea fi mai mică în funcție de ce măsuri va lua Guvernul în legătura cu facturile la energie de la 1 aprilie, menționează Comisia de Prognoză.
Sursa foto: Pixabay
Autor: Mihai Bucureșteanu