Parlamentul European face primul pas pe linia unificării legislaţiei penale.
În Comisia pentru Libertăţi Civile şi Afaceri Interne (LIBE) a fost adoptat regulamentul interimar pentru Biroul Procurorului European.
Monica Macovei a fost raportor special pe acest regulament, pe care urmează să-l negocieze în Consiliul JAI din 12 martie (audio).
Noua institutie a Procurorului European e prevazuta in Tratatul de la Lisabona iar rolul sau va fi acela de a incepe investigatii, de a prelua anchete care treneaza , de a reloca dosare sau de a finaliza o cercetare care priveste fraude cu fonduri europene, Ce este nou e faptul ca procurorul european va putea interveni intr-o alta tara si va putea muta o ancheta dintr-un stat intr-altul. Viitorul super-procuror european va fi ales din 25 de propuneri ce vor fi facute de tarile membre – pentru ca Irlanda, Marea Britanie si Danemarca nu au dorit sa faca parte din acest mecanism. Acum se lucreaza la modalitatile specifice de selectare a procurorului european, in urma unei competitii deschise, bazata pe audieri si pe vot. La nivel national, procurorul european va fi ajutat de procurori-delegati care vor lucra cu anchetatorii din tara respectiva. Procesele deschise in urma acestor actiuni se vor judeca de catre instantele nationale sau de o instanta stabilita de procurorul European, in functie de locul unde , sa zicem, s-a comis fapta. Conform regulamentului intermediar adoptat ieri, toti procurorii care vor instrumenta cazuri de frauda cu fonduri europene se vor subordona procurorului european si vor raporta dosarele deschise catre biroul acestuia.
De ce a fost nevoie de aceasta noua structura? Pentru ca in ultimii 8 ani, Oficiul de Lupta Antifrauda (OLAF) a facut recomandari de ancheta in doar 430 de cazuri – mult prea putine, dupa cum remarca Monica Macovei. In plus, din acestea doar 40 de cazuri au ajuns sa fie trimise in judecata. Iar ca sa ne facem o idée, in mod oficial, frauda din fonduri europene se ridica la 500 de milioane de euro pe an. In mod neoficia insa, suma ar fi mult mai mare : cam 5 miliarde de euro pe an, si asta pentru ca nu toate statele raporteaza corect aceste date care arata cu cit sunt furati anual cetatenii europeni, inclusiv romanii. Pentru cei care se intreaba cind va incepe sa functioneze institutia procurorului eropean, va pot spune ca acest lucru se va intimpla in mai putin de un an de la votul final care va fi dat in Parlamentul European.