Confidenţialitate

 Comisia Europeană vrea să elimine dezinformarea online în perioadele electorale

Comisia Europeană vrea să sporească eforturile împotriva dezinformării online în timpul perioadelor electorale.

Comisarul european pentru economia și societatea digitale, Mariya Gabriel, urmează să prezinte pe 25 aprilie primele piste de combatere a știrilor false la  nivel european.

Dosarul este unul extrem de dezbătut, mai ales după ce Germania a adoptat o legislație împotriva dezinformării pe rețelele sociale.

Franța se pregătește să prezinte „în câteva săptămâni” o propunere în același sens.

„Cu ocazia alegerilor ne-am dat seama cât de mult acest fenomen poate avea consecinţe asupra opţiunilor alegătorilor. Primim acest mesaj că în perioadele electorale există o nevoie reală să sporim eforturile. Când ne vom prezenta planul în aprilie, nu vom omite acest aspect”, a subliniat Mariya Gabriel.

Pentru a elabora primele recomandări, Mariya Gabriel, urmează să se bazeze în special pe un raport public care îi va fi înaintat de un grup de experţi.

Acest grup de lucru, pe care ea l-a creat, cuprinde reprezentanţi ai marilor media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societăţii civile (Reporteri fără Frontiere – RSF) şi ai giganţilor tehnologici (Facebook, Twitter şi Google), precum şi universitari şi jurnalişti.

La mijlocul lunii ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare  în ţările din UE, care este „extrem de eficientă”.