Comisia Europeană a votat vineri, 4 octombrie, pentru introducerea de taxe vamale pentru mașinile electrice importate din China. Taxele variază între 8 și 35%, în funcție de producător. Germania a spus că nu susține o astfel de măsură, însă țări precum Franța, Italia, Grecia au anunțat că intenționează să voteze pentru.
UPDATE. Comisia Europeană a adoptat decizia privind introducerea de taxe valame pentru mașinile electrice importate din China
Zece state membre ale Uniunii Europene au votat vineri pentru introducerea taxelor vamale în ce privește autovehiculele electrice importate din China. Alte 12 state s-au abținut, iar cinci au votat împotriva măsurii.
Executivul UE a declarat că a obținut „sprijinul necesar” pentru adoptarea tarifelor, deși va continua discuțiile cu Beijingul pentru a găsi o soluție alternativă.
Știre inițială
Oficialii europeni consideră că mașinile electrice fabricate în China – care beneficiază de subvenții uriașe – fac concurență neloială și ajung să fie vândute în Uniunea Europeană la prețuri foarte mici. Așa că reprezentanții Comisiei Europene s-au gândit să introducă taxe cuprinse între 7,8 la sută și 35 de procente în funcție de producător.
Astfel, mașinile produse de Tesla sunt vizate de cea mai mică taxă, aproape 8 la sută, cele produse de BYD vor fi taxate cu 17 la sută, cu aproape 19 procente mașinile produse de Geely, iar pentru autoturismele produse de SAIC, 35,5 la sută.
Potrivit Reuters, Franța, Italia, Polonia, Grecia și țările Baltice au anunțat că vor vota pentru noile taxe, în vreme ce Germania este împotrivă, în condițiile în care o treime dintre vânzările producătorilor germani sunt în China.
Propunerea va fi respinsă dacă vor vota împotrivă 15 dintre țările membre care repezintă peste 65 la sută din populația Uniunii Europene.
Unele state membre ale Uniunii Europene sunt îngrijorate de răspunsul Beijingului în cazul introducerii acestor taxe, în condițiile în care China a anunțat deja propria investigație privind carnea de porc, produsele lactate și coniacul importat din UE.
Sursa foto: Shutterstock