Ungaria nu a făcut progrese suficiente în privinţa reformelor, susține Comisia Europeană, care propune suspendarea a 7,5 miliarde euro din fondurile pe care Budapesta ar trebui să le primească prin Planul de Redresare și Reziliență. Propunerea Comisiei va fi supusă votului în Consiliul European până pe 19 decembrie.
Pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare, e necesara o majoritate calificată. Mai exact, cel puţin 15 din cele 27 de state membre, care să reprezinte împreună peste 65% din populaţia totală a Uniunii, ar trebui sa voteze propunerea Comisiei Europene. Aceasta critică de mult timp corupţia extinsă din Ungaria.
Într-un raport din iulie, Bruxelles-ul vorbea despre „un mediu în care riscurile clientelismului, favoritismului şi nepotismului în administraţia publică la nivel înalt nu sunt eliminate”.
Acum, Comisia Europeana transmite că Ungaria nu a reuşit să adopte 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept cu privire la independenţa judiciară.
„Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă până când Budapesta nu implementează integral şi corect aceste «superjaloane»”, arată Executivul European.
Sursa foto: Shutterstock