Președinta Comisiei Europene prezintă miercuri, în plenul Parlamentului European, detalii despre al șaselea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Comisarii europeni au finalizat o propunere în acest sens, însă documentul va fi negociat în continuare până la Consiliul European de săptămâna viitoare.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri dimineață propunerea în Parlamentul Uniunii, însă decizia finală vor fi luate la Consiliile Europene de pe 10 și 16 mai.
“Să fie clar: Nu va fi ușor! Și asta pentru că unele state membre ale Uniunii sunt dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să punem în practică acest embargou! Vom propune să interzicem importul de petrol rusesc în Europa.
Ne referim la toate tipurile de petrol, care vine de pe mare, prin conducte, neprelucrat sau rafinat. Ne vom asigura că asta se va întâmpla ordonat în așa fel încât să ne permită nouă și partenerilor să găsim alternative sigure și să apară efecte minime asupra pieței globale. Tocmai de aceea vrem sistarea importurilor de petrol brut în 6 luni și rafinat în decurs de un an.”
De asemenea, Guverul Uniunii vrea să deconecteze Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia și alte două instituții financiare de la sistemul international de plăți SWIFT.
În plus, mai mulți ofițeri și propagandiști ruși ar putea fi sancționați, a anunțat președinta Comisiei Europene. Totodată, trei mari televiziuni rusești vor fi blocate în Uniunea Europeană.
“Punem pe lista celor supuși sancțiunilor înalți ofițeri ruși și indivizi care au comis crime de război în Bucha dar și pe cei care au acționat inuman la Mariupol. Transmitem astfel un mesaj către toți acoliții Kremlinului: știm cine sunteți, vă vom trage la răspundere, nu veți scăpa!
În al doilea rând, deconeccăm în sfărșit de la sistemul Swift Sberbank. Este cea mai mare bancă a Rusiei, deține cam 37% din sistemul bancar al Rusiei, și vom deconecta alte 2 mari bănci din Federație. Astfel, lovim bănci care sunt critice pentru sistemul bancar rusesc și altfel consolidăm izolarea Rusiei din punct de vedere financiar de sistemul global”.
Agenția AFP scrie că pe lista rușilor ce ar putea fi sancționați prin impunerea unui nou pachet, se află inclusiv Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, care susține invazia Rusiei în Ucraina.
În afară de Ungaria și Slovacia, care ar putea fi exceptate de la respectarea unui eventual embargo pe importul de petrol din Rusia, și alte state vor să poată cumpăra în contuare, hidrocarburi din Rusia.
Comisia Europeană propune oprirea treptată a impotului de petrol în următoarele 6-8 luni.Scutite ar putea fi Ungaria şi Slovacia, țări care nu au ieșire la mare și sunt total dependente de livrările de petrol din Rusia.
Ele ar putea continua achizițile din Rusia până în 2023, a spus un oficial european citat de Agerpres. Acum însă și Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de această excepție.
Pentru ca propunerea Comisiei să fie adoptată, toți membrii Uniuni trebuie să accepte forma propusă.
Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE, iar Ucraina cere insistent Uniunii, de la începutul invaziei Rusiei, să sisteze importul de petrol din Federație pentru a nu mai ajuta astfel Moscova să finanțeze războiul din țara vecină.
Pe de altă parte, Comisia Europeană propune și excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE.
Foto: Shutterstock