Confidenţialitate

Comisia Europeană avertizează: Blocul comunitar se va confrunta cu o recesiune de proporții istorice

Economia Zonei Euro se va contracta cu o valoare record, de 7,7% în acest an, din cauza pandemiei COVID-19, inflația va dispărea aproape în timp ce datoria publică și deficitele bugetare vor exploda, ​​a prognozat Comisia Europeană, miercuri.

Tot în estimările prezentate astăzi, Comisia Europeană prevede o cădere a PIB-ului de 6% în 2020 pentru România.

“Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economii, în UE și la nivel mondial, cu consecințe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. În ciuda răspunsului politic rapid și amplu, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, economia UE va cunoaște anul acesta o recesiune de proporții istorice”, transmite Comisia Europeană printr-un comunicat de presă.

„Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice și financiare Paolo Gentiloni.

Atât adâncimea recesiunii, cât și puterea de recuperare vor fi inegale, condiționate de viteza cu care blocajele pot fi ridicate, de importanța serviciilor precum turismul în fiecare economie și de resursele financiare ale fiecărei țări”, a spus comisarul.

Comisia prognozează că, pe măsură ce economia se va contracta în acest an, prețurile de consum aproape că vor stagna. Rata inflației va încetini până la 0,2% în 2020, înainte de a accelera la 1,1% anul viitor, când zona euro va reveni la o creștere de 6,3%. Investițiile vor scădea cu 13,3% în acest an.

Efortul de a menține economiile va duce la creșterea deficitelor bugetare din zona euro la 8,5% din PIB anul acesta, de la 0,6% anul trecut, înainte ca decalajul să scadă la 3,5% în 2021, scrie Mediafax.

Italia, Grecia, Spania și Portugalia vor fi printre cele mai afectate de efectele economice ale pandemiei, în timp ce Luxemburg, Malta și Austria au poziții mai favorabile. PIB-ul grec se va contracta cel mai mult, cu 9,7%, Italia înregistrând a doua recesiune, de 9,5%, urmată de Spania cu 9,4%.

Deficitul bugetar al Italiei, țara UE cea mai afectată de coronavirus, va crește până la 11,1% din PIB anul acesta față de 1,6% anul trecut, dar va scădea din nou la 5,6% în 2021, prognozează Comisia.

Deficitul Spaniei va depăși 10% în acest an, în creștere față de 2,8% în 2019, iar Franța avea un decalaj bugetar de 9,9% în acest an. Comisia se așteaptă ca acesta să scadă la 4,0% anul viitor.

De asemenea, datoria publică a Italiei va înregistra cea mai mare creștere în acest an, la 158,9% din PIB, de la 134,8% în 2019.