Comisia Europeană a prezentat, vineri, o serie de măsuri economice şi fiscale, în cadrul unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene, pentru atenuarea impactului socio-economic generat de pandemia de coronavirus.
Printre măsurile prezentate de Executivul UE: investiții de 37 de miliarde de euro și activarea clauzei care va permite statelor depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB în cazul unei ”crize economice severe”.
Astfel, CE propune suspendarea anul acesta a obligaţiei de a le solicita statelor membre rambursarea prefinanţării necheltuite a fondurilor structurale.
“Comisia Europeană va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecinţele pandemiei, în special:
– pentru a asigura proviziile necesare sistemelor de sănătate prin menţinerea integrităţii pieţei unice, producţia şi distribuirea bunurilor esenţiale;
– pentru a oferi susţinere oamenilor astfel încât veniturile şi locurile de muncă să nu fie afectate disproporţionat şi pentru evitarea efectelor permanente ale acestei crize;
– pentru susţinerea firmelor astfel încât lichidităţile sectorului financiar să continue susţinerea economiei;
– pentru a le permite statelor membre să acţioneze în mod coordonat, prin utilizarea flexibilităţii totale a ajutoarelor de stat şi a Cadrului Pactului de Stabilitate şi Creştere economică”, precizează Comisia Europeană.
“Pandemia de coronavirus ne testează pe toţi. Nu este vorba doar de o provocare fără precedent pentru sistemele noastre medicale, ci este şi un şoc pentru economiile noastre. Importantul pachet economic anunţat astăzi abordează actuala situaţie.
Suntem pregătiţi pentru a face mai mult pe măsură ce situaţia evoluează. Vom face tot ce este necesar pentru a le oferi susţinere europenilor şi economiei europene”, afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.