Comisia Europeană publică, marți, un nou raport MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) pe tema situației justiției din România și Bulgaria.
Executivul comunitar și-a afirmat, în mai multe rânduri, îngrijorările față de controversata reformă a sistemului judiciar inițiată de guvernul de la București.
În așteptarea concluziilor raportului, liderii politici de la București s-au poziționat diferit.
Preşedintele Senatului a declarat luni că raportul Comisiei Europene privind MCV reprezintă mai degrabă o abordare politică şi nu una juridică, iar o serie de observaţii pe acest subiect le va face în cadrul coaliţiei, după ce o să intre în posesia documentului.
“Documentul Comisiei îl văd prin prisma unei abordări mai degrabă politice şi nu juridice, o să discut acest subiect când o să avem proiectul. Şi la nivelul coaliţiei o să discutăm, probabil şi cu doamna prim-ministru, şi cu ministrul Justiţiei, pentru că anumite observaţii, fără îndoială, vor trebui făcute”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat la Parlament cum vede recomandarea din conţinutul draftului legat de MCV referitoare la oprirea imediată a legilor Justiţiei.
În schimb, preşedintele PNL îi acuză pe liderii coaliției de guvernământ, Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu-Tăriceanu, că acţionează premeditat împotriva apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană, în contextul în care majoritatea a votat luni, în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, împotriva adoptării cererii de asistenţă către experţii Comisiei de la Veneţia şi cei ai Comisiei Europene.
Ludovic Orban explică, într-o postare pe Facebook, pe care a intitulat-o “Iresponsabili”, că Florin Iordache a solicitat, în plenul Comisiei de la Veneţia, asistenţa experţilor în elaborarea modificărilor la codurile penale şi la legile justiţiei, iar secretarul Comisiei şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini solicitarea, făcând precizarea că aceasta trebuie formulată de conducerea Camerei Deputaţilor sau Senatului. Preşedintele PNL punctează că a solicitat în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor adoptarea cererii de asistenţă, dar aceasta a fost respinsă de majoritatea PSD – ALDE, acuzându-i pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu-Tăriceanu de acţiuni contrare principiilor, valorilor şi reglementărilor europene.
Preşedintele USR Dan Barna a declarat, luni, că nu sunt şanse ca, pe termen scurt, Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat.
“Nu există niciun dubiu că România este şi va rămâne sub reglementarea MCV. Nu există niciun argument de fapt. Din păcate, ce se va întâmpla pe 14 noiembrie în cadrul PE, unde România va fi din nou, de fapt nu România, să fim foarte corecţi, acest guvern va fi tras la răspundere de către o Europă consecventă pe apărarea valorilor statului de drept şi apărarea justiţiei. Acest guvern care târăşte România în afara Europei va fi încă o dată sancţionat pentru derapajele de la democraţie şi de la stabilitatea sistemului de justiţie. Din această perspectivă, nu avem nicio şansă ca pe termen scurt Mecanismul de Verificare şi Cooperare să fie ridicat”, a afirmat liderul USR, la Parlament.
Pe de altă parte, Barna a opinat că demisia ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reprezintă confirmarea faptului că pregătirea României de a prelua preşedinţiei Consiliului UE este “deplorabilă”.