Confidenţialitate

Comisia Europeană pornește procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei

Comisia Europeană a decis, miercuri, să înceapă procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene pentru Polonia. Acesta prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Decizia vine după ce în urmă cu zece zile camera inferioară a parlamentului din Polonia a adoptat două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene.

Legile se referă la Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii şi forma în care au fost adoptate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor iniţiale. Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acorda ministrului justiţiei, care în Polonia este şi procuror general.

Imediat ce a preluat puterea, în octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie a întreprins reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană o ameninţare pentru statul de drept.

Pentru a se justifica, guvernul polonez a invocat nevoia de a reduce “ineficiența” tribunalelor și “corupția”.

Executivul de la Bruxelles și-a exprimat, în mai multe rânduri, preocuparea față de respectarea statului de drept în Polonia.

Noul premierul Mateusz Morawiecki a invocat, la momentul învestirii în funcție, riscul ca țara sa să fie sancționată, inclusiv cu suspendarea dreptului de vot în luarea unor decizii la nivelul UE.

Temutul articol 7 din tratatul Uniunii Europene nu a mai fost activat până în prezent.