Confidenţialitate

Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale și discursul civic din UE

Comisia Europeană, platformele online și societatea civilă sporesc monitorizarea în timpul alegerilor din România. Comisia a emis un „ordin de reținere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale și discursul civic din UE.

„În contextul alegerilor actuale din România, Comisia și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu vizează procesul electoral din România, care este de competența autorităților române și, în ultimă instanță, a poporului român.

Comisia a emis un „ordin de reținere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale și discursul civic din UE. Acest lucru se face pentru a păstra informațiile și dovezile disponibile în cazul unei investigații ulterioare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul DSA”, scrie Comisia Europeană.

„TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor privind orice încălcare sistematică a condițiilor de serviciu ale TikTok care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe serviciu. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, a mai transmis Comisia Europeană.

„Ordinul vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România aflate în desfășurare, inclusiv informații recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei. În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea și nu are nicio poziție cu privire la posibilitatea ca TikTok să fi încălcat obligațiile care îi revin în temeiul DSA”, mai transmis Comisia Europeană.

Consolidarea monitorizării și a cooperării

„De asemenea, Comisia convoacă vineri, 6 decembrie, o reuniune a Consiliului European al coordonatorilor serviciilor digitale pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale cu privire la măsurile luate până în prezent în acest context și la modul de a răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii despre conturi din alte state membre au vizat diaspora română.

În plus, Comisia prezintă dovezile disponibile în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, SEAE, Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.

Comisia și-a intensificat dialogul cu TikTok în temeiul Legii privind serviciile digitale. Aceasta include solicitarea de clarificări, date și dovezi prin cereri oficiale, reamintind în același timp cu fermitate obligațiile TikTok de a identifica și de a reduce în mod eficient riscurile legate de alegeri, în conformitate cu orientările electorale emise în temeiul Legii privind serviciile digitale”, a mai spus Comisia Europeană.

Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale – care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid – a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare

„În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în timpul perioadelor electorale. Acesta s-a dovedit a fi un instrument util și eficient în schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii de fapte și platformele online cu privire la conținuturile sensibile la timp pe care le consideră a prezenta amenințări la adresa integrității procesului electoral.

Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale – care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid – a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influențatorilor) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat”, a mai transmis Comisia Europeană.

Citește și: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe