Comisia Europeană consideră actuala criză economică, provocată de noul coronavirus, ca fiind cea mai gravă de la al doilea război mondial încoace și propune un plan de redresare pe care îl compară cu Planul Marshall, cel care a permis refacerea Europei occidentale postbelice.
Președintele Comisiei Europene declară că însuși bugetul UE va fi sursa de care Uniunea are nevoie pentru a relansa și a redesena economia post-COVID.
Sefa executivului comunitar se referă la un buget al cărui proiect este în continuare în dispută și care ar trebui adoptat urgent, bugetul pentru perioda 2021 – 2027.
Comisia Europeană a cerut un buget mai mare pentru obiective ambițioase și concrete, iar creșterea a provocat nemulțumire mai ales că, în contextul Brexit, contribuția tuturor va crește oricum pentru a acoperi ieșirea din UE a Marii Britanii, un mare contributor la finanțele UE.
Pandemia coronavirus a surprins Uniunea Europeană fără un buget clar pentru perioada imediat următoare, ceea ce face și mai complicată misiunea Comisiei Europene de a gândi și finanța proiecte de relansare economică.
Economiile țărilor din blocul comunitar sunt afectate profund de pandemia de nou coronavirus.
Fondul Monetar Internațional estimează că Uniunea Europeană va consemna o scădere a Produsului Intern Brut de 7,1% anul acesta.