Confidenţialitate

Comisia Europeană propune suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei. Budapesta, acuzată că nu luptă împotriva corupției

Pentru prima dată in istoria Uniunii, Comisia Europeană recomandă Consiliului Uniunii, adică liderilor europeni, să aprobe suspendarea alocării a 7,5 miliarde de euro din bani publici comunitari, pentru Ungaria.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, de comisarul pentru Buget, Johannes Hahn,  după ce joi, Parlamentul Uniunii a cerut Comisiei să treacă la fapte în cazul Ungariei, acuzată că încalcă, de mai mulți ani, regulile europene în ceea ce privește respectarea statului de drept.

Suma pe care Comisia Europeană o propune pentru suspendarea de la plată reprezintă 65% din suma totală pe care Ungaria ar trebui să o primească de la Uniune pentru trei mari programe operaționale.

În ultima sesiune parlamenatră de la Strasbourg, Parlamentul Uniunii a conchis, într-un raport votat în majoritate, că în Ungaria, nu mai există o democrație deplină, iar lipsa tranparenței, a unui mecanism care să urmărească declarațiile de avere și de conflicte de interese ale celor care lucrează în administrașie, corupția, toate pot afecta inclusiv bugetul Uniunii care se împarte celor 27 de state membre.

Agenția Reuters, citată de Agerpres,  a relatat, în trecut, că felul în care Guvernul Orban direcționează fondurile de dezvoltare ale UE către prietenii și familia sa a dus la îmbogățirea sa și a cercului său de apropiați și i-a permis premierului sa-si consolideze puterea pe care o pastrează de12 ani.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.

 Acum, Guvernul maghiar  a anunțat că va trimite Parlamentului  proiecte de lege care să inchidă conflictul cu Executivul Uniunii.