Confidenţialitate

Comisia Europeană – informată despre evenimentele din ultimul an din România

Mişcarea civică Iniţiativa România a trimis tuturor europarlamentarilor, dar şi Comisiei Europene un raport privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an, în perspectiva dezbaterii care urmează să aibă loc miercuri în PE în legătură cu situaţia statului de drept din ţara noastră.

„Ca urmare a anunţului că Parlamentul European va discuta în şedinţa plenară din 7 februarie 2018 ameninţările la adresa statului de drept din România, mişcarea civică Iniţiativa România a trimis tuturor europarlamentarilor, dar şi Comisiei Europene un raport cuprinzător privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an: cronologia evenimentelor, fapte şi acţiuni ale Guvernului şi majorităţii parlamentare, principalele modificări la legile justiţiei şi codurile penale şi consecinţele negative ale acestora asupra statului de drept, luptei împotriva corupţiei şi independenţei justiţiei”, anunţă mişcarea civică într-un comunicat.

Iniţiativa România le solicită europarlamentarilor să ceară autorităţilor române ”să înceteze imediat adoptarea modificărilor legislative sau să o amâne până la momentul în care Comisia de la Veneţia va exprima o opinie juridică în legătură cu acestea și să ceară Comisiei Europene să accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectării de către statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept şi a independenţei justiţiei”.

În comunicat se mai menționează : ”Ne-am adresat europarlamentarilor pentru a-i îndemna să ia poziţie şi să acţioneze în apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei în România din două motive: 1. Românii au dovedit fără putinţă de tăgadă, în ultimul an, că vor să facă parte dintr-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, în care statul de drept, libertăţile individuale, integritatea, responsabilitatea şi transparenţa sunt pe deplin respectate. Timp de un an, sute de mii de români şi-au exprimat această aspiraţie în cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului; 2. Toate celelalte căi de convingere a coaliţiei aflate la putere să înceteze subordonarea politică a justiţiei şi să asigure o dezbatere publică transparentă şi inclusivă asupra propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale au eşuat până în prezent. Majoritatea politică actuală a ignorat toate avertismentele publice ale instituţiilor judiciare independente, ale organizaţiilor societăţii civile, ale judecătorilor şi procurorilor, ale Comisiei Europene, ale ambasadelor statelor membre UE la Bucureşti sau ale Departamentului de Stat al SUA, că legislaţia propusă va submina lupta împotriva corupţiei şi va slăbi independenţa justiţiei în România”.