Confidenţialitate

Comisia Europeană discută acum despre respectarea statului de drept în România

Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta starea statului de drept în România”, anunță purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva.

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, Comisia Europeană are nevoie de noi instrumente care să asigure menținerea principiilor statului de drept.

Un raport de monitorizare asupra justiției ar urma să fie întocmit, cel puțin o dată pe an, în privința tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea vine în contextul în care, joia trecută, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și premierul Viorica Dăncilă au discutat pe tema ordonanțelor de urgență care ar schimba Codurile Penale.

La acea dată, părțile au convenit să continue discuțiile tehnice.

Viorica Dăncilă
i-a promis lui Frans Timmermans că Guvernul nu va adopta în ședința de vinerea trecută vreo ordonanță în această privință.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a criticat în mai multe rînduri Guvernul din cauza ordonanței cu numărul 7: aceasta modifică semnificativ legile justiției și a provocat proteste ale magistraților.

Ministerul Justiției a trimis Consiliului Magistraturii, pentru avizare, un proiect de modificare a Codurilor Penale, precum și unul privind completurile de cinci judecători de la instanța supremă.

Potrivit acestuia din urmă, cei condamnați definitiv după 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au depășit termenul legal – în prezent, de 30 de zile.

De această prevedere ar putea beneficia Liviu Dragnea: instanța supremă l-a condamnat, cu suspendare, pe liderul PSD în dosarul fraudelor electorale de la referendumul din 2012.