Au sau nu dreptate să ceară despăgubiri persoanele care cred că pozele unor rude se găsesc pe pozele pachetelor de țigări?
Din punctul nostru de vedere nu sunt motive de îngrijorare, transmit reprezentanții Comisiei Europene – care spun că nu este pentru prima dată când anumite persoane amenință că vor da statul în judecată pe acest subiect.
Reacția vine după ce ieri 3 români stabiliți în Anglia susțineau că autoritățile au folosit pe pachetele de țigări o fotografie cu tatăl lor pe patul de spital.
Nici producătorii de tutun nu sunt speriați: spun că nu sunt ei cei care aleg pozele, iar reclamanții nu au avut, până acum, câștig de cauză în astfel de situații.
Comisia Europeană a lămurit situația fotografiilor care apar pe pachetele de ţigări, într-un răspuns postat pe pagina oficială.
”Cunoaștem identitatea tuturor persoanelor care apar în fotografii, dar nu o divulgăm. Primim uneori mesaje de protest din partea unor persoane convinse că cei fotografiaţi nu şi-au dat acordul în acest sens.
”Cei din fotografii şi-au dat consimţământul în scris, iar juriştii au verificat acest lucru. Orice asemănare cu persoane care nu şi-au dat acordul este regretabilă, dar nu este decât o pură coincidenţă”, precizează reprezentanții Comisiei Europene.
La rândul lor, producătorii de țigări spun că nu au nicio legătură cu pozele de pe pachetele de țigări. Am stat de vorbă cu Gilda Lazăr, director de comunicare al unei companii din domeniu.
„Există trei seturi de imagini obligatorii pe care producătorii trebuie să le afişeze pe pachetele de ţigarete. Le-am primit în format electronic de la Ministerul Sănătăţii. Fiecare set se schimbă după un an”, a spus Gilda Lazăr.
Imaginea reclamată de cei 3 români din Anglia – care spuneau că și-au recunoscut tatăl aflat pe un pat de spital din Cluj – a fost revendicată de mai multe persoane.
Un cetățean din Spania susține că el se află pe pachetele de țigări, în vreme ce un alt bărbat din Italia spunea că în fotografie este tatăl lui.