Deficitul bugetar în România va depăși ținta stabilită de Executiv, arată raportul semestrial al Comisiei Europene pentru România. Economia a încetinit anul trecut, iar Executivul nu a luat măsuri suficiente pentru a rezolva deficitul ridicat, mai arată raportul. Pentru acest an, Comisia Europeană apreciază o creștere economică de până la 3 procente până la finalul anului viitor iar, inflația va scădea.
Una dintre cele mai mari probleme ale României o reprezintă deficitul bugetar. După ce anul trecut țara noastră a ratat ținta stabilită, situația se va repeta și anul acesta, apreciază Comisia Europeană.
Ca o consecință – deficitul de cont curent și îndatorarea externă vor fi influențate, iar România poate deveni o vulnerabilitate pentru investitori.
Guvernul nu a luat suficiente măsuri pentru a rezolva problema deficitului bugetar ridicat, piața forței de muncă este tensionată, iar salariile reale cresc mai repede decât productivitatea, se arată în raport.
Țara noastră este expusă la șocuri, dacă nu se iau măsuri de politică fiscală, iar alte îngrijorări sunt legate de creșterile salariului minim și creșterea pretențiilor salariale angajaților de la stat care ar putea afecta competitivitatea.
Comisia Europeană mai apreciază că economia României va crește în 2024 și 2025 până la 3 la sută dacă și partenerii comerciali ai țării noastre sunt pe plus, iar consumul privat nu cunoaște modificări.
Esențială în această previziune este și absorbția la timp a fondurilor europene. Raportul apreciază stabilitatea cursului leu-euro din ultimii doi ani, în ciuda războiului și a șocului prețurilor la energie, dar și stabilitatea sectorului bancar din țara noastră.
Raportul Comisiei Europene este o analiză aprofundată privind vulnerabilitățile macroeconomice ale țării noastre cu scopul de a preveni și corecta dezechilibrele.
Redăm integral raportul semestrial al Comisiei Europene
Sursa foto: Shutterstock