78% dintre europeni își petrec în mod obișnuit concediul în țara lor sau într-o altă țară europeană, iar în acest an tendința va fi chiar mai puternică. În contextul pandemiei, vor avea un sprijin valoros: informații actualizate în timp real despre condițiile de călătorie atât de schimbătoare.
Comisia Europeană va crea un site internet special, cu o hartă interactivă care va combina informațiile din statele membre și din sectorul turismului și al călătoriilor: date despre situația frontierelor, timpi de așteptare, documente necesare, restricții de călătorie, recomandări, servicii turistice disponibile, măsuri în materie de sănătate și siguranță publică, clinici și spitale apropiate dacă e necesar ajutor medical de urgență.
Tehnologiile digitale și datele joacă un rol important în combaterea pandemiei. Aplicațiile mobile ar putea consolida strategiile de urmărire a contactelor și ar putea sprijini autoritățile din domeniul sănătății publice în monitorizarea și limitarea răspândirii virusului.
Inteligența artificială (IA) și robotica pot contribui, de asemenea, la monitorizarea distanțării sociale în conformitate cu legislația privind protecția datelor sau la facilitarea dezinfecției, în special în locuri cu fluxuri regulate de turiști.
Prin intermediul centrelor de inovare digitală, Comisia va sprijini întreprinderile locale din domeniul turismului pentru a le ajuta să facă față noilor realități ale sezonului turistic (roboți pentru dezinfectare și curățenie, gestionarea mulțimilor, sistemele de rezervare inteligente etc.), inclusiv un „hackathon” dedicat utilizării tehnologiilor digitale în turism.
În același timp, aceste tehnologii le pot oferi cetățenilor capacitatea de a-și lua propriile măsuri de distanțare socială eficiente și mai bine direcționate. Aceste aplicații sunt deosebit de relevante în faza de ridicare a măsurilor de izolare, atunci când riscul de infecție crește pe măsură ce oamenii intră tot mai mult în contact unii cu alții.
Pe măsură ce călătoriile în UE se reiau, autoritățile publice, navetiștii, persoanele care călătoresc în scop de afaceri și turiștii pot utiliza aplicațiile informatice de urmărire a contactelor în beneficiul lor, respectând, în același timp, cerințele de confidențialitate, normele în materie de protecție a datelor și utilizarea voluntară a acestor aplicații. În acest scop, interoperabilitatea este esențială pentru ca utilizatorii să fie avertizați de către aplicație, indiferent de locul în care se află în Europa. Comisia și statele membre depun eforturi pentru a garanta că astăzi se publică un protocol privind principiile interoperabilității, elaborat de statele membre prin intermediul rețelei e-sănătate, cu sprijinul Comisiei.
Întreprinderile și guvernele pot utiliza, de asemenea, soluții digitale în scopuri de planificare și gestionare a fluxului de turiști, de exemplu în ceea ce privește numărul total maxim de șederi peste noapte într-o anumită regiune, numărul maxim de vizitatori pentru siturile culturale și de patrimoniu sau planificarea în timp a celor care intenționează să viziteze un muzeu sau să ia cina într-un restaurant.
O campanie de informare Europa FM derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.