Confidenţialitate

Comisia Europeana cere statelor sa foloseasca mai putine pungi de plastic subtiri

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere prin care le cere statelor membre să reducă utilizarea pungilor de plastic subțiri.

Acestea dăunează mediului înconjurător, deoarece conțin particule nocive.

Ce măsuri ar trebui să ia fiecare țară din Uniunea Europeană aflăm de la Florentina Mihăiță:

În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic ajung la gunoi în Europa. Ele se descompun foarte greu și pot rezista și sute de ani. În tot acest timp, particulele microscopice extrem de nocive pe care le conțin provoacă daune mediului înconjurător, în special florei și faunei marine – a avertizat comisarul european pentru mediu.

În 2010, de exemplu, aproape 100 de miliarde de pungi de plastic au fost introduse pe piața Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că fiecare persoană ar utiliza, în medie, pe an, 198 de astfel de pungi.

Sunt însă țări, ca Danemarca și Finalanda, de exemplu unde folosirea pungilor a fost redusă la numai 4 pe an pe cap de locuitor, spre deosebire de Portugalia, Polonia și Slovacia, unde fiecare folosește într-un an, peste 450 de astfel de pungi.

Așa că reprezentanții Comisiei Europene cer statele membre să aleagă măsurile pe care el consideră cele mai potrivite pentru a reduce numărul de pungi de plastic folosite. E vorba în special de cele cu o grosime mai mică de 50 de microni, care fiind foarte subțiri sunt refolosite mai rar. Fiecare stat poate stabili astfel noi taxe pentru folosirea acestor pungi sau poate chiar să interzică utilizarea lor.