Comisia Europeană cere Consiliului UE deschiderea procedurii de deficit excesiv în cazul României.
Solicită totodată autorităților de la București să ia măsuri pentru scăderea deficitului până pe 15 septembrie 2020 și să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2022, adică să revină la un deficit de cel mult 3% din PIB
Deciziile de miercuri au fost luate după ce a fost adoptat Raportului Comisiei privind articolul 126 alineatul (3), în care s-a constatat că România nu a respectat criteriul deficitului prevăzut în tratat, fiind astfel justificată iniţierea unei proceduri pentru deficit excesiv.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu promite că acest lucru se va întâmpla dar nu spune şi cum anume vor fi reduse cheltuielile.
Anul trecut, România a înregistrat un deficit de 3,8 % din PIB, el urmând să crească anul viitor până la aproape 7%, mai ales dacă Guvernul va majora pensiile cu 40% din toamnă.
Comitetul economic şi financiar a fost de acord cu această evaluare în avizul său din 24 februarie 2020.
Următoarea etapă constă în decizia Consiliului UE cu privire la existenţa unui deficit excesiv în România şi adoptarea recomandării acestuia privind traiectoria de ajustare şi termenul-limită la care România ar trebui să pună capăt situaţiei.