Confidenţialitate

Comisia Europeană ameninţă oficial şi explicit România cu activarea articolului 7 din Tratatul UE

Comisia Europeană ameninţă oficial şi explicit liderii de la Bucureşti că ar putea activa articolul 7 din Tratatul de funcţionare al blocului comunitar.

Este pentru prima dată de când suntem membri ai Uniunii când  Comisia invocă acest articol care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui ţării, liderilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi premierului, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenţia că în cazul activării articolului 7, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cunoscutul MCV, nu va mai fi valabil, dar recomandările din raport vor rămâne valide.

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene a trimis noul avertisment la Bucureşti  vinerea trecută şi vine în contextul în care Parlamentul a votat noi modificări ale Codului Penal şi de Procedură Penală care pot duce la reducerea independenţei magistraţilor şi a luptei anticorupţie.

În scrisoare, publicată de site-G4 Media, Frans Timmermans scrie: ”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV’’.

Rule of law Framework este procesul premergător activării articolului 7 din tratat şi are trei etape.

În aceeaşi scrisoare, prim vicepreşedintele Guvernului Uniunii Europene, care este din aceeaşi familie politică din care face parte şi PSD, mai scrie că respectă suveranitatea României dar atrage atenţia că una dintre regulile fundamentale ale Uniunii, asumate de ţara noastră la aderare, este respectarea statului de drept.

Pentru a fi şi mai clar,   Timmermans enumeră şi ultimele modificări legislative adoptate recent de Parlament: reducerea termenelor de prescripție, reducerea pedepselor pentru unele infracțiuni, precum abuzul în serviciu, schimbarea regulilor privind denunțurile.