Confidenţialitate

Comisia Europeană a respins o parte dintre proiectele incluse în PNRR. Șeful statului spune că planul va fi acceptat | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a convocat, luni, o ședință cu responsabilii din Guvern, după ce Comisia Europeană a respins o parte dintre proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, România nu va primi bani europeni pentru sistemul de irigații.

Șeful statului spune că proiectele vor fi îmbunătățite astfel încât să fie acceptate de Comisia Europeană și România să aibă astfel acces la 30 de miliarde de euro, bani europeni.

Președintele Klaus Iohannis spune că dificultatea pentru România, dar și pentru alte țări care încearcă să obțină fonduri europene prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, este că aceea că oficialii europeni cer reforme profunde într-un timp foarte scurt. Șeful statului spune că toate proiectele din PNRR vor fi îmbunătățite, astfel încât să fie acceptate de Comsia Europeană:

„Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR.  Vom evalua primul feedback al  Comisiei, vom îmbunătăți planul, ministerul se va prezenta din nou la comisie cu planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani, este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepremierul Dan Barna a spus, la postul public de televiziune, că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, dar Comisia Europeană a cerut modificarea acestuia.

Nu ar fi fost de acord cu alocarea de fonduri europene pentru irigații, de exemplu, deoarece Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost gândit astfel încât statele europene să aibă la dispoziție fonduri pentru a se pune pe picioare după criza COVID.

În cazul altor proiecte, oficialii europeni au spus că au fost prevăzute sume de bani mult prea mari. 30 aprilie este data până la care statele membre pot trimite propunerile privind Planul Național de Redresare și Reziliență.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră ca toate planurile să fie adoptate de Excutivul Uniunii până la vară.

  • Florentina Mihăiță