Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat, vineri, la Bucureşti, că forul pe care îl reprezintă nu poate “dicta” ţărilor ce soluţie să adopte în cazul familiei şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, însă există decizii ale CEDO privind nediscriminarea pe criterii de sex, care ar presupune introducerea în multe ţări a unui parteneriat civil de care să beneficieze şi homosexualii.
“Nu avem un standard european comun privind definirea căsătoriei. În multe ţări, căsătoria este între bărbat şi femeie, la fel şi în România, prin Codul civil. În alte ţări, căsătoria dintre homosexuali este permisă. Noi, la Comisia de la Veneţia, nu am avut de-a face cu această situaţie, dar trebuie să ne bazăm pe standarde europene”, a afirmat el, într-o declaraţie oferită presei cu ocazia participării la conferinţa internaţională găzduită la Palatul Cotroceni.
Potrivit secretarului general al Comisiei, standardul recunoscut este dat de deciziile CEDO, însă există o “marjă” a fiecărei ţări de a introduce propria legislaţie.
“Potrivit deciziilor CEDO, este necesar să fie respectat principiul nediscriminării, ceea ce înseamnă că în majoritatea ţărilor va fi nevoie să fie legiferat un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile”, a spus el.
Întrebat despre scrisoarea ONG-urilor adresată preşedintelui Iohannis şi şefilor Parlamentului privind iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, Markert a afirmat că nu se va antepronunţa, având în vedere că forul ar putea fi sesizat pe această temă.
“Am indicat deja că este o situaţie în care nu avem un standard, deci nu depinde de Comisia de la Veneţia să dicteze ţărilor ce să facă”, a precizat el.
Un număr de 48 de organizaţii ale societăţii civile au adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi conducerii Parlamentului, în care solicită ca iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei pe tema definiţiei familiei să fie discutată cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, pentru oferirea unui punct de vedere, acuzând riscuri de restrângere a unor drepturi şi încurajarea unor comportamente discriminatorii.
Află mai multe AICI.