Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.
Este sugerata chiar si modificarea Constitutiei pentru a face lucrurile mai clare.
In textul de lege care a trecut de parlament, președintele României nu a fost scos din procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, însă poate refuza numirea înaintată de ministrul Justiției o singură dată, motivat.
Si in forma noua a Statutului Magistratilor, CSM are rol consultativ în procedură.
Comisia de la Veneția solicita reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt, pentru a se asigura o procedură neutră.
Menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM are scopul de a echilibra influența ministrului Justiției, se arata in raportul preliminar.
Expertii europeni recomanda abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților propusa de actuala majoritate parlamentare, pentru ca ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel.
Puterii de la Bucuresti i se atrage atentia ca trebuie sa abroge sau sa defineasca mai clar si prevederile care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurorii care fac dosare.
Comisia de la Venetia nu e multumita nici de prevederile privind revocarea membrilor CSM, solicitind reexaminarea lor. Se mai recomanda abrogarea restricției impuse procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește libertatea de exprimare si reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților.
Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit – se arata in raportul preliminar al Comisiei de la Veneția.