Confidenţialitate

Comisia de Cod Electoral dezbate proiectul votului prin corespondenţă

Comisia de Cod Electoral a fost convocată, marţi, 15 septembrie, pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondenţă.

Preşedintele comisiei, Mihai Voicu, speră ca, în două săptămâni, acest proiect să intre în dezbaterea Senatului.

Membrii comisiei vor avea, la ora 12.00, o întâlnire tehnică cu reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente pe tema votului prin corespondenţă, iar la ora 16.00 comisia se va reuni pentru a finaliza forma proiectului.

Camera Deputaţilor este for decizional.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, că “în acest moment” a identificat zece principii foarte importante pentru ca proiectul votului prin corespondenţă să treacă până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

“Dorim ca votul prin corespondenţă să fie făcut doar pentru tipul naţional de alegeri. Trebuie să fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie să fie sancţionată prin lege, iar procedura de vot prin corespondenţă, fie că este corespondenţa tradiţională, fie cea electonică, trebuie să fie gratuită pentru toţi cetăţenii români. Trebuie să fie unul responsabil, securitatea operaţiunilor de vot trebuie să garanteze că toţi participanţii la acest proces îşi exprimă opţiunile conform propriei lor conştiinţe, fără teamă de repercusiuni sau de ameninţări”, a precizat Valeriu Zgonea.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu.

Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.