Într-un interviu acordat Europa FM, comisarul european Adina Vălean spune că, în această perioadă, cel mai sigur mijloc de transport rămâne mașina personală.
Oficialul de la Bruxelles atrage atenția că orice călătorie reprezintă în continuare un risc, deși s-au relaxat restricțiile în transporturi la nivel european.
“Noi recomandăm ca, atunci când există mai multe posibilități, să încerci să-l alegi pe cel mai sigur [mijloc de deplasare – n. red] Cred că cel mai sigur este mașina personală. Avioanele rămân un mijloc de transport sigur, pentru că ele au fost gândite din punct de vedere al siguranței împotriva răspândirii agenților patogeni din motive de securitate, antiterorism ș.a.m.d… Atât vreme cât nu există un vaccin sau un tratament sigur împotriva virusului, orice călătorie reprezintă un risc. Nu există vreun loc în Europa în care să spui că nu există niciun risc epidemiologic”, ne-a declarat comisarul.
Potrivit celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidente rutiere în Uniune anul trecut este mai mic decât cel din anii precedenți.
România este, totuși, țara cu cele mai multe victime pe șosele, anume 96 la milionul de locuitori.
Spre deosebire de restul statelor europene, în România, cele mai multe accidente au loc în mediul urban.
“În România, întotdeauna ai mașine [parcate – n. red] pe trotuar, banda de biciclete se întrerupe la un moment dat, la intersecția cu o stradă… Sunt o mulțime de lucruri care ar trebui făcute și nu sunt făcute. Eu cred că oriunde am acționa în această privință ar aduce schimbări favorabile în această statistică negativă. Un exemplu inovativ: în Estonia, pentru că principala cauză a accidentelor este viteza, au decis că cel care este prins cu viteză să fie tras pe dreapta timp de două ore”, ne-a explicat Adina Vălean.