Sunt puține ghidurile gastronomico-turistice cu relevanță la nivel mondial, iar unul dintre ele a decis ca de anul viitor să aibă o ediție tipărită în limba română și care să conțină, desigur, referințe despre localuri din România. Abia s-a anunțat lansarea ghidului, că deja au apărut suspiciunile legate de sistemul de punctare, calificarea inspectorilor și imparțialitatea acestora.
Asta e problema noastră, dar nu numai a noastră, lucrurile stau la fel în Franța, Italia sau Spania, motiv pentru care nu ar trebui să ne îngrijorăm prea mult. Ce ar trebui să facem însă, are legătură cu propriile așteptări și cu scenariile pe care le creem constant pentru orice acțiune ori posibilă acțiune.
Ce vor face Gault &Millau în România, rămâne să aflăm cât de curând. Între timp ne vedem de treabă, iar treaba de azi e și cu reprezentanții ghidului Gault &Millau, Come de Cherissey și Alexandre Almăjean, într-un interviu în exclusivitate la Medium Rare cu Adi Hădean.
“De câtiva ani se întâmplă destul de multe lucruri interesante în România pe partea de gastronomie și era timpul ca și bucătarii români să apară pe harta internațională a gastronomiei. Au ajuns la un nivel care le permite să ajungă mai sus și să-și îmbunătățească mâncarea și ideile, trebuie să îi încurajăm. Așadar cred că era momentul ideal să aducem Gault & Millau în România, un ghid care are în spate o experiență de 45 de ani”, spune Alexandre Almăjean la Europa FM.
Interviul video complet cu Alexandre Almăjean și Come de Cherissey în limba engleză
Ghidul Gault &Millau în România
Brandul internaţional Gault & Millau, numele ghidului care include restaurante din mai multe ţări, va începe evaluarea mai multor restaurante din România în lunile următoare. Acesta este primul standard gastronomic care va evalua restaurantele româneşti.
„Am început să facem o listă de 200-220 de restaurante în care vom merge până în primăvara anului viitor. Din acestea, aproximativ 120-150 vor fi incluse în ghid. În următorii trei ani, vrem să avem 5% din restaurantele din România în acest ghid“, spune Alexandre Almăjeanu, fondator al reprezentanţei locale a Gault&Millau.
Procesul de evaluare a început în luna noiembrie, iar restaurantele avute în vedere se găsesc în marile oraşe din ţară, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Grila de criterii după care vor fi evaluate restaurantele este secretă, pentru ca bucătarii şi proprietarii să nu se pregătească în mod special după anumite standarde.
Rezultatele finale vor fi anunţate în mai 2018, când va fi publicat şi ghidul Gault&Millau în România, urmând ca acesta să aibă o periodicitate anuală.