Activele scoase la vânzare de statul român privind combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvenţă, au fost cumpărate de Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group SRL şi White Tiger Wealth Management Ltd, a anunţat miercuri combinatul.
În continuare se poartă discuţii cu alţi ofertanţi.
”În contextul procedurii competitive de vânzare a activelor societăţii lansată de Oltchim la sfârşitul anului trecut în vederea vânzării unui număr de nouă pachete deţinute de societate în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă al cărei obiect este societatea, în contextual selecţiei preliminare derulată de către societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante în cadrul procesului de vânzare, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie săptămâna aceasta, după caz, contracte de vânzare de active după cum urmează: cu Chimcomplex Borzeşti, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7; cu Dynamic Selling Group SRL, cu privire la pachetul de active nr. 6; cu White Tiger Wealth Management Ltd, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9”, arată compania.
Reprezentanţii administratorului judiciar spun că finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor câştigători.
”Informaţii importante şi cu privire la celelalte oferte angajante vor fi prezentate în scop informativ creditorilor în contextul procesului de vânzare. Societatea va continua să informeze piaţa cu privire la procesul de vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018”, mai spune compania.
Oltchim a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creştere cu 48,8% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%.
Compania a înregistrat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 480,2 milioane lei (105,8 milioane euro), mai mare cu 27% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.
Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group.
A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, puţin după termenul limită, potrivit unor surse aproapiate procesului de privatizare.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare.
Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.