Specializat în intervenții pentru lucrări subacvatice petroliere, echipajul navei românești GSP Falcon a fost cel care a reușit să salveze, din mijlocul furtunii, 10 din cei 13 marinari ucrainieni al căror vapor s-a scufundat în Marea Neagră.
Operațiunea de salvare s-a încheiat cu transportarea, în siguranță, a echipajului salvat, la dana de pasageri a Portului Constanța.
Nava GSP Falcon se afla cel mai aproape de cargoul Volgo Balt 179 când achipajul ucrainean a lansat SOS-ul. Comandantul Victor Marina descrie într-un interviu, încă afectat de cele văzute, tabloul intervenției pe mare:
“Am recepționat acel mesaj de distres. Nu a mai răspuns nimeni. Am auzit doar că ne scufundăm, după care, liniște totală”.
GSP Falcom a plecat cât a putut de repede spre locul naufragiului. Victor Marina spune că au văzut în apă un cadavru, dar au decis să se concentreze pe salvarea supraviețuitorilor, aflați de câteva ore în apă:
„ Am reușit să recuperăm 10 persoane în viață, între care acea fată care era rănită la nivelul feței. Nu știu cât ar mai fi supraviețuit în apă. Erau șocați acum și psihic, fizic înfrigurați”.
De sănătatea naufragiaților s-a ocupat medicul navei salvatoare. Și-au revenit, dar starea fetei s-a înrăutățit. Comandantul a cerurt și obținut rapid, evacuarea ei cu elicopterul GSP la Constanța. Apoi, în cele 12 ore până în portul Constanța, Victor Marina a aflat cum s-a scufundat cargou:
„Prima dată un zgomot puternic în care au observat deformarea navei. Au lansat plutele de salvare, dar până să apuce să se îmbarce în plute, nava s-a rupt de tot în două și s-a dus instant la fund, încărcată fiind cu cărbuni”.
Mulțumirea navigatorilor români de pe nava GSP Falcon este că au reușit recuperarea a 10 marinari din mijlocul furtunii. Regretă nespus că nu au avut cum să îi salveze pe ceilalți trei membri ai echipajului. Ambasada Ucrainei la București a mulțumit echipajului românesc pentru ajutorul acordat supraviețuitorilor ucrainieni.
- Ghiulfer Predescu