Astăzi are loc o ediție specială Avocatul Diavolului la care participă Cătălin Tolontan alături de Cristian Tudor Popescu şi Vlad Petreanu.
Să ne reamintim câteva lucruri despre incendiul de acum un an.
Focul a izbucnit de la artificiile folosite în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, care au aprins izolația fonică de pe coloane și, apoi, plafonul încăperii.
Clubul era arhiplin, cu o singură ieșire, și oamenii s-au îmbulzit, au căzut și s-au călcat în picioare în încercarea de a scăpa cu viață.
64 de oameni au murit în incendiu și din cauza lui, în săptămânile care au urmat. Ultimul deces s-a petrecut aproape 5 luni mai târziu, pe 14 martie 2016 – un tânăr de 21 de ani, Radu Sienerth. Alte 186 de persoane au fost rănite, dintre care 146 au avut nevoie de spitalizare.
Cu acest bilanț, incendiul de la Colectiv a devenit cel mai grav accident din România după 1989, mai ucigător decât prăbușirea Airbusului de la Balotești, din 1995.
Tragedia a șocat opinia publică nu doar prin numărul victimelor, ci și prin reacția confuză sau neadecvată a autorităților. Opinia publică a cerut răspunsuri și acestea au început să apară, încet-încet, descriind o administrație publică coruptă până în măduvă și mincinoasă până la crimă.
De la Colectiv încoace, Cătălin Tolontan și echipa lui de la Gazeta Sporturilor au făcut un efort susținut de investigație jurnalistică, o dezvăluire conducând la alta, iar și iar.
Am aflat că geloziile între serviciile de ambulanță au întârziat răspunsul la eveniment, am descoperit, cu oroare, că administratorii sistemului sanitar românesc, de la ministru în jos, au refuzat din prostie sau orgoliu salvarea răniților prin transferul lor în străinătate, am înțeles proporțiile cutremurătoare ale minciunii cu inexistența infecțiilor intraspitalicești, am fost uluiți, cu toții, de josnicia afacerii de diluare a dezinfectanților din spitale.
Așa am ținut-o tot anul, dintr-un cutremur într-altul, și chiar și acum mai vin replici la catastrofa Colectiv – nu mai departe de ieri, de pildă, ministrul Sănătății a declarat că faimoasa barocameră de la Secția de Arși a Spitalului Floreasca este practic inutilizabilă pentru arși, deși a fost cumpărată cu 3,4 milioane de lei.
Cum ne-a schimbat tragedia de la clubul Colectiv, de acum un an, dacă ne-a schimbat în vreun fel, ca indivizi și ca societate? Ce a devenit revolta de atunci? Ce ne-am dori – sau ne-am fi dorit – să devină?