Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că noua propunere de modificare a Codurilor Penale nu îl vizează – chiar dacă una dintre prevederi este scrisă luând parcă drept model condamnarea sa în dosarul Referendumului.
Este vorba despre posibilitatea revizuirii unei sentințe dacă aceasta nu e semnată de toți judecătorii care au participat la judecata cauzei.
Practic, dacă nu ar fi îndeplinită aceasta condiție, procesul ar trebui reluat.
În situația lui Liviu Dragnea, sentința de condamnare la 2 ani cu suspendare nu a fost semnată de Livia Stanciu, care între timp se pensionase, ci de noua șefă a ICCJ.
Acum, Liviu Dragnea susține că el nu ar apela la revizuirea sentinței, dacă o asemenea măsură ar fi adoptată:
“Noi nu putem să stăm în continuare în această situaţie în care să ajungem să nu mai luăm în seamă nici deciziile CEDO. Este vorba de o decizie CEDO foarte clară, care a dat dreptate unui cetăţean sloven. De asemenea, aduc aminte tuturor că toate deciziile CEDO sunt obligatorii şi pentru România (…). Nu ştiu dacă voi face cerere. Îmi mai dă cineva mie înapoi anii pierduţi în procese? Îmi mai dă cineva înapoi ceea ce am pierdut din cauza acestui dosar politic? Nu. (…) Deci nu mă interesează aşa de mult pentru mine acest articol”.
În același proiect de modificare a Codurilor penal și de procedură penală, PSD redefinește și grupul infracțional organizat.
În noua varianta, va fi nevoie ca fiecare membru să aibă un rol prestabilit și grupul să nu fie unul “ocazional”, în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni.
Acum, legea penală definește grupul infracţional organizat drept grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
Din noiembrie anul trecut, Liviu Dragnea este urmărit penal tocmai pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și folosirea cu rea-credință de acte false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene – în dosarul Tel Drum.
Și articolul referitor la abuzul în serviciu va fi modificat – spune Liviu Dragnea :
“Mi-a spus domnul Iordache că pe abuzul în serviciu sunt 14 sau 12 variante şi mi-a spus că (…) se va modifica şi acest articol, dar că aşteaptă în continuare discuţii, pentru că atât a fost de mediatizat acest articol din Codul penal, acest articol de sorginte sovietică şi pe care e bine să-l păstrăm, să avem o legătură cu trecutul, care nu mai există în nicio legislaţie penală europeană. Şi mi-a zis că nu vrea să înceapă cu el, că nu i se pare cel mai important. Deci, va fi şi ăsta”.
Liviu Dragnea susține că el nu se implică direct în problemele legate de modificarea legislaţiei penale, acest rol revenindu-le specialiştilor, în baza unei decizii politice luate de conducerea partidului:
“Noi am luat decizia politică de a se purcede la modificarea codurilor. În acelaşi timp, am stabilit şi care sunt motivaţiile pentru modificarea codurilor. De aici înainte (…) trebuie să se ocupe juriştii iar mai departe, este o dezbatere publică, la care participă toată lumea”.
Proiectul de modificare a CP si CPP intră mîine/azi în dezbaterea comisiei speciale conduse de Florin Iordache.