În ultima zi a anului, şeful statului a semnat decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi cel de procedură fiscală, acestea urmând să intre in vigoare de mâine.
Anul 2016 începe, în consecinţă, cu reduceri de preţuri la produse şi servicii, dar aduce şi scumpiri la impozitele pe locuinţe şi terenuri, după cum sintetizează agenţia Mediafax.
Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul viitor vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral.
Totodată, taxa va scădea de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea. O cotă de TVA de 9% se aplică pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante și catering şi furnizarea de apă.
Diminuarea taxei pe valoare adăugată va pune presiune pe prețuri și în prima parte a anului următor, după ce în 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflația în teritoriu negativ.
TVA mai mică ar putea antrena și o reducere a prețurilor la benzină și motorină de la începutul anului, însă ulterior acestea depind de evoluția cotației petrolului pe piețele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza. Cea de a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017. Taxele și accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din prețul carburanților, aminteşte Mediafax.
Cursul de schimb în funcție de care ar urma să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014 și în acest an, de 4,7380 lei/euro, legislația prevăzând și o ajustare a acestuia cu rata inflației. Cum inflația a fost negativă, Ministerul Finanțelor a anunțat că va menține pentru anul următor același nivel al cursului.
Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru cafea, blănuri și iahturi, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%.
Acciza pentru carburanți și energia electrică rămâne la același nivel, dar cea pentru țigarete va crește, iar în cazul țigărilor electronice va fi introdusă.
O modificare importantă din Codul Fiscal vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.
Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, și s-a introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1% și 3%, pentru stimularea înființării de locuri de muncă și pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariați și cele fără. Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme.
În privința impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum și pentru unele cheltuieli deductibile.
Pe de altă parte, pentru anul următor sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor.
În acest sens, autoritățile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot crește impozitele pentru clădirile rezidențiale, mai ales pentru cele în care se desfășoară activități economice.
De exemplu, impozitul datorat în 2015 pentru un apartament deținut de o persoană fizică a fost de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferențiat, în funcție de utilizarea construcției, respectiv pentru locuit, pentru activități economice sau mixt.
Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuințe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.
În cazul în care în locuință își desfășoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% și 1,3% din valoarea acesteia.
Pe lângă impozitele pentru locuințe, autoritățile locale au în 2016 și posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.
Noul Cod Fiscal introduce obligații suplimentare și pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuția individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat și plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt și salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite și contribuția care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicată la veniturile pe care le obține din această activitate. În Codul Fiscal aplicat până la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligații, dacă era și salariată.