Faimosul fragment evangheliar Codex Aureus, aflat în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, a intrat în patrimoniul UNESCO. De acum face parte din registrul „Memoria lumii”.
Scris cu litere de aur pe pergament, bogat în ornamente minuțioase, manuscrisul datează din anul 810, și reprezintă jumătate dintr-un tetraevangheliar realizat la comanda împăratului Carol cel Mare, și ajuns în 1782 în proprietatea episcopului de Alba lulia, Ignațiu Batthyány.
Potrivit Bibliotecii Naționale a României, în literatura de specialitate din occident, manuscrisul este cunoscut sub numele: DAS LORSCHER EVANGELIAR (Evangheliarul de la Lorsch).
Cealaltă jumătate, cu Evangheliile după Luca și Ioan, se află în Biblioteca Apostolică de la Vatican. Tot la Roma se găsește una dintre coperțile lucrate în fildeș, iar cea de-a doua, într-un muzeu din Londra.
De altfel, pentru a primi certificarea UNESCO, prețiosul manuscris nu a părăsit nicio secundă camera Tezaur a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, pentru dosar fiind trimisă o copie digitală.
În total, 496 de documente fac acum parte din registrul „Memoria lumii” la nivel mondial. Codex Aureus poate fi consultat în format digital, pe siteul Bibliotecii Naționale a României.
Foto: Facebook / Biblioteca Națională a României